Griekenland CamperLand

Kreta per huurcamper 2011


Reisverslag van
Nico Bloot


005 (2)Een nieuw reisverslag van Nel en Nico Bloot, gemaakt in mei 2011. De foto's zijn te vergroten door er op te klikken. Het verslag is ook te vinden op de website Griekenland Camperland

Kretabanner Klein TekstDe reis is gemaakt met een van de campers van het camperverhuurbedrijf Camper op KretaHet bedrijf wordt gerund door Guus Vergnes, een sympathieke Nederlander die je ter plaatse met alle raad en daad bijstaat. Zo word je keurig van het vliegveld afgehaald en naar de camper gebracht voor een uitgebreide uitleg. Werkelijk niets is Guus te veel.



De camper is een Knaus Traveller 595. Wel even wennen zo'n andere camper. Je mist bijvoorbeeld in het begin je vaste hoekjes en plekjes. Alles ligt anders. "Waar hebben we dit ook weer opgeborgen, en waar heb je die kaarten gelegd"? Ook met de afmetingen is het even omschakelen. Een vreemde camper heeft gelukkig ook voordelen ten opzichte van je eigen camper. En na een dag of wat oriënteren weet je niet beter en zijn camper en rijder aan elkaar gewaagd.

Kreta
Landkaart-kretaKreta is met 600.000 inwoners het grootste eiland van Griekenland en het op vijf na grootste in de Middellandse Zee. Het is een langwerpig eiland dat 250 kilometer lang is, op het breedste punt is het 60 kilometer. Het heeft een totale oppervlakte ruim 8300 km2, groter dan Noord en Zuid-Holland bij elkaar. Kreta ligt in het zuiden van de Egeďsche zee, ongeveer 300 km van de noordkust van Afrika (Libië) en vormt de grens met de Libische zee. Het Griekse vasteland (Peloponessos) ligt op 100 kilometer. Kreta bestaat uit vier provincies: Chaniá, Rčthymnon, Heráklion en Lasíthi. Een van de mooiste steden is Chaniá-stad met een prachtige Venetiaanse binnenstad, mooie zandstranden en de indrukwekkende Witte Bergen. Het eiland kent een rijke historie en bewijzen hiervan zijn er nog ruimschoots te vinden. In Knossós vind je bijvoorbeeld het indrukwekkende paleis van Mínos dat zo'n 4000 jaar oud is.

18 april 
Eenmaal op Kreta aangekomen, beginnen we onze campertrip in Kato Gouves, zo'n 20 km ten oosten van de hoofdstad Heraklion. Door de komst van veel hotels is deze plaats uitgegroeid tot een echt vakantieoord. Gouves ligt centraal en is een goed uitgangspunt voor het verkennen van het eiland. We zien verschillende leuke restaurants en tavernes, die alleen nog niet allemaal open zijn. Vergeleken met andere badplaatsen aan de noordkust van Kreta is Gouves een rustige plaats. In Kato Gouves zijn verschillende plekken aan het water waar je vrij kunt staan en een daarvan benutten we meteen. 's Avonds lopen we naar restaurant Ambrosius waar we na lange tijd de Griekse keuken weer eens proeven.
013

19 april
Vandaag bekijken we in Kato Gouves twee appartementen. Komende winter willen wij er namelijk een voor langere tijd huren. Een eerste selectie hadden we thuis al via internet gemaakt. 055 (2) 's Avonds blijven we staan op een mooie plek in Gournes, een paar kilometer verder dan Kato Gouves. Totdat de U.S. Air force er in de jaren 50 een militaire basis stichtte, was er in Gournes weinig tot niets te beleven. Om de militairen te kunnen huisvesten, zijn er in die tijd veel hotels en appartementen gebouwd. In deze hotels en appartementen worden, nadat de militairen in 1993 vertrokken, nu elke zomer de vele toeristen verwelkomd. Ook zien we in Gournes het enige Zeeaquarium van Kreta, met zeeslangen, haaien en nog veel meer.

20 april

Vandaag rijden we de rustige hoofdweg naar Rethymon. In het oude centrum van de stad is veel te zien.
Je vindt er een doolhof aan straatjes met karakteristieke Venetiaanse huisjes met hier en daar wat Turkse inbreng ertussen. Hier bevindt zich tevens 
de Loggia; een bijna perfect bewaard gebleven gebouw, waarin vroeger politiek werd bedreven en zaken werden afgehandeld. Remondi fontijnRond de oude Venetiaanse haven, Mandraki vind je prachtige huisjes. Verstopt in het oude centrum van Rethymno ligt de Remondi-fontein. Deze waterbron uit 1623 heeft een aantal tappunten met mooi gebeeldhouwde leeuwenkoppen. Het water uit de bron is drinkbaar. Helemaal in het westen van het stadscentrum staat de Porto Guora (grote poort) wat het enige overblijfsel is van de oude Venetiaanse stadsmuur. Boven de stad uit torent een zestiende-eeuws Venetiaans fort, Fortezza. ChaniaDe binnenplaats van dit gigantische bouwwerk is een heuvel waarop je een kerkje in Venetiaanse stijl vindt, maar ook de Turken hebben er een moskee gebouwd. Vanaf de muren heb je een schitterend uitzicht over de zee aan de ene kant en de stad aan de andere zijde. Tegenover de ingang van het fort is het archeologisch museum van de stad met een uitgebreide muntencollectie. Ten oosten van het centrum begint het strand. Het eerste stuk ligt binnen de haven van Rethymno, daarna loopt het strand vrijwel eindeloos verder. De stad heeft ook een camping die het hele jaar open is. Na Rethymno rijden we naar Chania-stad, de op een na grootste stad van Kreta. De stad wordt wel het Venetië van Kreta genoemd. Niet vanwege de kanalen, maar vanwege de Venetiaanse architectuur. Chania-stad is met de vele musea, winkels, het strand en de vele restaurants een plezierige stad. Vooral rondom de Venetiaanse haven is het goed toeven. We nemen ons voor om het bij een kort bezoek te laten en de stad verder te bewaren voor het najaar als we hier voor langere tijd zullen terugkomen. We rijden verder richting Platanias en belanden uiteindelijk in Kolymbari en vinden daar een mooie P om te overnachten. We eten uitstekend bij taverne Dyktinna met het zicht op onze camper. Er staat buiten een sterke en bovendien frisse wind. Vandaag 160 km gereden, beetje teveel.

21 april
's Nachts de camper verplaatst vanwege de zeer harde wind die dusdanig om de camper loeit dat we allebei niet kunnen slapen. Na het ontbijt lopen we naar het klooster, even buiten Kolymbari. Daarna rijden we via Kandanos naar Palaiochora, een klein stadje op een landtong in het zuidwesten van Kreta. Er wonen ongeveer 1.500 mensen. Ooit was het een rustig vissersdorp totdat het in de jaren zestig werd ontdekt door de hippies.Klooster Vanaf dat moment is Paleochora vooral een toeristenplaats. Palaiochora bestaat uit smalle wegen met lage bebouwing. 's Avonds zijn de auto's niet meer toegestaan in het centrum en staan er vele terrasjes op straat. Palaiochora heeft twee stranden, een kiezelstrand en een prachtig zandstrand. We vinden een mooie plek aan de boulevard. Er staat nog altijd veel wind. 's Avonds eten we uitstekend in restaurant Samaria en raken er aan de praat met een Belgische dame die alle talen van Europa lijkt te spreken.

22 april

Het is vandaag Goede Vrijdag. Overdag zitten we ondanks de harde wind heerlijk op het strand. PaasprocessieOm 21.00 uur 's avonds lopen we richting de kerk. Rondom die tijd zou namelijk de Paasprocessie beginnen. Vanaf de bovenkant bekijken we het schouwspel en lopen om half elf terug naar de camper, waar de stoet dan nog een keer langskomt.

23 apri
l
Vandaag besluiten we richting Elafonissos te wandelen, het meest zuidwestelijke puntje van Kreta. We doen zo veel mogelijk via strand maar de afstand valt tegen. We snijden een stuk af en eten op het strand. De meeste tavernes hier zijn nog gesloten. 's Avonds lopen we even voor elven richting kerk waar al veel Grieken verzameld zijn. Om bijna 00.00 uur gaat de pastoor op een verhoging staan en wordt de judaspop in brand gestoken. Bij het naar buitenkomen van "het licht uit de kerk" wordt het Paasvuur doorgegeven. Daarna volgt vuurwerk en wenst iedereen elkaar Christos anesti (Christus is opgestaan). Heel bijzonder om dit feest zo mee te maken.

Lam aan het spit24 april 
Vandaag doen we rustig aan en kijken hoe Paaszondag in Palaiochora gevierd wordt. We beginnen met koffie bij de taverne op de hoek, een van de weinigen die open is. 
De eigenaresse brengt ons koekjes + eitjes (Paasgebruik) en wenst ons Chronia pola (nog vele jaren). Daarna lopen we door de hoofdstraat, daar hangt bij de plaatselijke kroeg een lam aan het spit te draaien. Als we begin van de middags teruglopen, zijn de tafeltjes nog niet gedekt. Wij lopen verder en nemen een ander terras. Eind van de middag gaan we nog even naar strand en zien om 20.15 uur een prachtige ondergaande zon. Die hebben we vaker gezien in Griekenland, maar het blijft prachtig. In Samaria eten we prima pastitio met chorta en stuffed tomatoes. Ondergaande zon

25 april

We rijden verder richting Chaniá-stad en gaan bij Ligia rechtsaf de bergen in. De weg is ronduit schitterend. We maken een koffiestop voorbij Malia en vullen hier onze watervoorraad bij. Daarna verder richting Omalos voor een tweede koffiestop. Krijgen hier spontaan van iemand die uit de kerk komt een brood toegestopt. Gaan verder over de schitterende weg van Omalos naar Chaniá-stad. Rijden langs lake Agia en strekken hier even de benen. Het blijkt een zoetwatermeer dat vroeger werd gebruikt voor de opwekking van energie. Tegenwoordig kun je er watervogels bewonderen en tevens herbergt het een kolonie schildpadden. Rondom het meer zijn enkele tavernes waar je vanaf het terras een fraai uitzicht op het meer hebt. Een mooi aangelegd wandelpad voert langs de oever en ligt enkele meters boven het wateroppervlak.
in de bergenHet meer is bijzonder geschikt om vogels te verkennen, een rustige oase onder de kerk van St. Constandinos en St. Eleni - vandaar de naam Agia, hetgeen 'heilig' betekent. Bij het meer ligt de landingsplaats van een van de vier belangrijkste parachutelandingen die de Duitse troepen maakten in 1941. 
in de bergen (2)Drie bataljons landden hier met de opdracht om Chania te veroveren. Je kunt er prachtig met de camper staan, maar we besluiten toch om door te rijden naar Kalyves, een toeristisch dorpje ten zuiden van de golf van Souda. Het zandstrand is er erg mooi. Net boven dit dorpje bevinden zich de ruines van de historische stad Aptera. Rondom Kalives bevinden zich meerdere leuke traditionele dorpen die de moeite waard zijn. De camper parkeren we vlakbij het schilderachtige haventje, direct aan het strand en met een douche naast de deur. 075 (2)076 (2)

26 april
Berggeiten
Vandaag is Nel jarig en dus begint de dag met cadeautjes bij het ontbijt. Via Vamos rijden we naar het dorpje Vryses dat beroemd is vanwege zijn romige yoghurt en wilde honing. De potten heerlijke yoghurt vind je dan ook in bijna iedere etalage. Wij gaan verder en rijden de weg naar Chora Sfakion, maar vlak voor Imbros slaan we linksaf richting Kallitratis. De weg stijgt in het begin behoorlijk sterk, zodat ik er alleen in de tweede versnelling op kan. Jammer dat het zo bewolkt is, want deze weg is zelfs nog mooier dan die van gisteren. Bij een koffiestop krijgen we bezoek van een aantal nieuwsgierige berggeiten. Via Asi Gonia en Argyroupoli komen we door schitterende bergen uiteindelijk in Episkopi en zoeken hier tevergeefsHaalspeldbochten naar een geschikte P om te overnachten. Doorgereden naar Bali en hier kunnen we aan het begin van het dorp mooi staan. Later krijgen we gezelschap van een Italiaanse camper. Bali was ooit een vissersdorpje dat zich heeft ontplooid tot een badplaats voor strandliefhebbers. Het heeft een mooie baai en het schilderachtige haventje is een lust voor het oog en zeker een wandeling waard. In de bergen achter het dorp ligt het klooster van Ag. Ioánnou dat in 1635 is gesticht. Bali


27 april

Na een aantal stevige onweersbuien vannacht, rijden we via Perama en Sises naar Agia Pelagia om koffie te drinken. Daarna rijden we door richting de baai van Lygaria, maar nemen per abuis de verkeerde afslag en komen daardoor op de National Road! Jammer, want de baai van Lygiria moet een van de mooiste op Kreta zijn. Bewaren we dus ook maar tot eind van het jaar. Via de Lidl nabij Heraklion nemen we onze middagrust op het strand bij Amnisos. Daarna rijden we naar de plek in Gournes waar we onze trip zijn begonnen. Het rondje zit er op. De volgende ochtend vliegen we in 2,5 uur terug naar Amsterdam. 


064 (2)Tot zover ons reisverslag en de indrukken die we hebben opgedaan. Wat ons vooral is opgevallen zijn de bergen die tweederde van de oppervlakte van het eiland beslaan. Bergen die doorsneden worden door diepe en spectaculaire kloven. Iets anders dat opviel is dat Kretenzers zo veel groenten eten (drie keer zo veel als andere Europeanen). Ze eten ook veel meer fruit. Bij elke gelegenheid krijg je vruchten voorgeschoteld, vooral sinaasappels die je overal op het eiland aan de bomen ziet hangen. Tien dagen is natuurlijk veel te kort om het hele eiland te verkennen, we hebben hooguit 10% gezien. Maar wat we gezien hebben, is voor ons voldoende om er komende winter naar terug te gaan. Er ligt nog voldoende te wachten, zoals het Minoďsche paleis van Knossos, de belangrijkste bezienswaardigheid op Kreta. Maar ook het historisch museum in Heraklion. En verder natuurlijk de kloven, zoals de Samaria-kloof en Imbros-kloof en al die andere bijzondere plekken van het eiland. 033Toen wij er in mei waren zijn we bijna geen andere campers tegengekomen en hadden de plekken voor het uitzoeken. 027Echt ideaal! Om op Kreta te komen kun je rechtstreeks vanuit Amsterdam naar de hoofdstad Heraklion vliegen. Wij vlogen met Corendon voor 220 euro (per persoon) retour, mits tijdig geboekt. Ook Transavia heeft rechtstreekse vluchten naar Kreta. En als je dan van het vliegveld wordt opgehaald en even later in je huurcamper zit, dan voelt dat als heel bijzonder. 's Morgens zit je nog thuis aan het ontbijt en 's middags rijd je rond in je camper op een prachtig Grieks eiland dat Kreta heet. Camper op Kreta verhuurt in het voorseizoen al campers vanaf 89 euro per dag. Ze bieden ook campers aan als pakketreis. Dat houdt in dat je de camper boekt tezamen met de vliegtickets en locale transfers. Zie voor alle informatie, modellen en prijzen: www.camperopkreta.nl

Lees ook de verslagen van onze eerdere reizen door Griekenland. Je vindt ze op de website Griekenland Camperland. Wil je reageren? Ga dan naar het gastenboek.